Wartcycla op Mallorca; of hoe ontvlucht ik de kou

 

Na België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Italië met de fiets bezocht te hebben, was dit jaar het vizier op Spanje gezet, en wel Mallorca. Het fietseldorado voor de sportieve fietser. Van 10 maart tot 17 maart waren 13 leden van Wartcycla op het relatief warme en zonnige Mallorca zich in conditie aan het trainen voor het seizoen 2018.

Voor het hotel- en fietsarrangement werd odwinfietsreizen.nl gekozen vanwege positieve feedback. De dag na aankomst konden we de fietsen ophalen, welke reeds afgesteld voor ons klaar stonden. Na een laatste correctie bij het afstellen en rijden van een testrondje waren we klaar voor de eerste rit.

Mallorca kenmerkt zich al een fietsvriendelijk eiland, waarbij je de keuze hebt om relatief vlak te kunnen fietsen of het klimwerk op te zoeken.

Het eerste hoogtepunt was de beklimming van de kloosterberg Puig de Randa, waarbij in het omgebouwde fransiscanenklooster Santuari de Nostra Senyora de Cura een pitstop werd gehouden.

De tweede dag werd de richting de bergrug gereden waarbij, onder begeleiding van Odwin Bink de Port de Sóller werd beklommen. Een van de favoriete klimmen op Mallorca vanwege de verkeersluwte. Voor het wagenpark loopt er een tunnel door de berg.

Kenmerk van een eiland is dat de wind vrij spel heeft. Dus na de bergen te hebben verlaten, uitte het zich in een heuse waaierkoers, waarbij een flinke inspanning moest worden geleverd.

De derde dag was een klimronde in het zuidwesten van het eiland. De beklimmingen zijn niet dramatisch hoog, zo rond de 400 meter, maar genoeg om je tanden in vast te kunnen bijten. Echter de voorgeschotelde uitzichten verzachtten de pijn.

Na een relatief vlakke rit op de vierde dag, werd op dag vijf weer een behoorlijke inspanning gevraagd. Het klooster van Sant Salvador werd beklommen. Boven op deze heuvel staat behalve een klooster ook een reusachtig kruis en een Christusbeeld.

Gezien het leeftijd c.q. krachtverschil tussen de deelnemers, de jongste is 26 en de oudste 60, hebben we één dag voor twee verschillende routes gekozen. Hierbij zijn de die-hards de bergen overgestoken om via het klooster van Lluc en langs de Puig Major, hoogste berg van Mallorca, naar Sóller te gaan voor de lunch. De iets minder getalenteerde klimmers waren die dag een milde klimroute aan het afwerken via Coll d’Honor en maakten kennis met overheerlijk gebak in Santa Maria.

Bij elkaar is er gemiddeld in één week tijd een kleine 700 kilometers weggefietst met een dikke 8000 hoogtemeters.

Is er dan enkel gefietst? Nee. Na iedere tocht werd een van de vele terrassen bezocht om een biertje te consumeren. Verder werd er bijzonder veel lol gemaakt, met elkaar en met Belgische collega fietsers. Tenslotte, de professionele begeleiding onder leiding van Odwin Bink maakte het plaatje compleet, waardoor we weer veilig richting Nederland konden vliegen.

Volgend jaar weer??   

Categories: Nieuws 7 like

One Response so far.

  1. Gerard Hellendoorn schreef:

    top toch, helemaal goed, hopelijk in winterberg hetzelfde weer 🙂